Sista dagen i Portugal

Sista dagen i Portugal har vi ägnat åt ett besök i Sintra. Orten Sintra är belägen 40 minuters tågresa väster om Lissabon, ut mot kusten.  En gång för länge sen avgudade kelterna och romarna månens gudar här, morerna byggde ett strategiskt slott i bergen och i fem århundraden lockade Sintra portugiska kungligheter att leva lyckliga i alla sina dagar (eller åtminstone spendera sommaren i ett fantastisk palats).Numera är det extraordinära kulturlandskapet Sintra skyddat av UNESCO som världsarvslista. Sintra är som taget från en saga och förtrollar människor från världens alla hörn. Med andra ord en gigantisk turistfälla men med vackra och intressanta byggnader och omgivningar.

Första stoppet var Palácio Nacional de Sintra. Vi vandrade runt i palatset, mäktigt. De typiska skorstenarna är ett landmärke för palatset. Skorstenarna ledde ut röken från köket, se fjärde bilden.

  

  

  

Castelo dos Moueros

Vi promenerade från palatset till borgen. 400 meters stigning på 1,5 kilometer på en smal vandringsled med branta trappor och gångar. Vi var både trötta och svettiga när vi kom upp men vilken fantastisk utsikt och spännande ställe ur historien. Ned gick vi bilvägen för det är fegt att ta bussen och då samlar man inga steg.

  

  

Sista hälsningen från Portugal.

Mia&Hans